De theatermaker als onderzoeker
Titel
De theatermaker als onderzoeker
Prijs
€ 32,99
ISBN
9789053568798
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
206
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
16 x 24 cm

De theatermaker als onderzoeker

De term ‘onderzoek’ wordt steeds vaker expliciet gebruikt in beschrijvingen van de theaterpraktijk. Soms slaat onderzoek op het maakproces zelf. Soms juist op een specifieke vorm van theater, een bepaalde instelling van makers of een bijzonder gebruik van theatrale middelen. De theatermaker als onderzoeker brengt bijdragen bijeen van theatermakers en wetenschappelijk onderzoekers, waarin het artistieke onderzoeksproces tegen het licht gehouden wordt. Als maken onderzoeken is, wat voor onderzoek is dat dan? Wat voor methoden worden er gebruikt? Wat is het doel van het theatrale onderzoek? Hoe verhoudt onderzoek in theater en dans zich tot andere vormen van onderzoek? Hoe verhoudt zich het doen van onderzoek tot het maken van een voorstelling? En naar wat zijn makers op zoek?

De theatermaker als onderzoeker is het tweede deel in de serie Theater Topics, waarin jaarlijks een publicatie verschijnt over onderzoek in en naar theater. Elk deel brengt onderzoek bijeen rond een specifiek thema. Daarnaast biedt het een overzicht van lopend onderzoek naar theater in Nederland en Vlaanderen.

De bundel bevat bijdragen van onder anderen Anna Aalten, Jan van den Berg, Henk Borgdorff, Niek vom Bruch, Christoph De Boeck, Luk Van den Dries, Pol Eggermont, Andre Gringas, Marijke Hoogenboom, Alexander Karschnia, Chiel Kattenbelt, Gerardjan Rijnders, Sanne van Rijn, Christel Stalpaert, Koen Tachelet, Gerrit Timmers, Sonja van der Valk, Jörgen Tjon A Fong en Merlijn Twaalfhoven.
Redacteurs

Chiel Kattenbelt

Chiel Kattenbelt is universitair hoofddocent Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en lector Nieuwe Theatraliteit aan de Hogeschool Zuyd

Kees Vuyk

Kees Vuyk is filosoof en directeur van het Theater Instituut Nederland.

Lucia van Heteren

Lucia van Heteren is universitair docent theaterwetenschap, verbonden aan de Universiteit van Groningen en mede grondlegger van de tweede fase opleiding Scenography aan het Frank Mohr Instituut Groningen.

Maaike Bleeker

Maake Bleeker is hoogleraar Mediastudies, verbonden aan de Universiteit Utrecht en werkt eveneens als dramaturg.