Website Builder
Murakami en het gespleten leven

Murakami en het gespleten leven

Ype de Boer

€ 19,99
Paperback
204 pagina’s
NUR 730 – Filosofie algemeen
13,5 x 21 cm
September 2017
Omslag: Hjalmar Haagsman. Naar een idee van Jessica van der Schalk
ISBN 978 94 6298 172 0
e-ISBN 978 90 4853 140 0 (epub)  

Haruki Murakami heeft de wereld betoverd met zijn indringende literatuur. Hoe komt het dat zijn verhalen zoveel mensen raken? Alleen omdat het spannend en goed geschreven is, of spreekt de Japanner ook op dieper niveau aan? 

 

Ype de Boer laat zien dat Murakami’s verhalen ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Aan de hand van de mysterieuze sferen vol levende schaduwen, belichaamde logo’s en magische dieren, illustreert De Boer hoe de ontwikkeling die Murakami’s personages doormaken direct van waarde is voor de moderne westerling. 

 

Deze omvattende en originele bespreking van Murakami’s fictie nodigt uit om diens verhalen aan het eigen leven te relateren en kwesties als identiteit, zelfbehoud, zelfkennis, verantwoordelijkheid, liefde, dood, vrijheid en het lot in een nieuw licht te plaatsen.

 

» Murakami heeft vele fans, wat trekt ons zo aan in zijn werk?
» In november 2017 verschijnt de nieuwe roman van Murakami: De moord op Commendatore

 

Ype de Boer heeft de taak op zich genomen uit het labyrintische oeuvre van de Japanner een ware levenskunstfilosofie te halen. Daardoor is dit boek verplichte kost voor iedereen die denkt dat het in het leven om harmonie, gemoedsrust en innerlijke stabiliteit gaat. Murakami en vooral De Boer laten zien dat het om iets heel anders gaat: de bereidheid je gespletenheid en daarmee je veranderbaarheid te accepteren.

– René ten Bos, Denker des Vaderlands

Dit diepgravende maar toegankelijke boek dringt door tot in de kern van Haruki Murakami’s oeuvre: de existentiële worsteling van de moderne, gespleten mens. Het wakkert de zin aan het werk van de Japanse grootmeester te herlezen en nieuwe dieptes te peilen.

– Auke Hulst, auteur van En ik herinner me Titus Broederland  

Ype de Boer 

Ype de Boer (1989) promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde werk van Agamben en van Alain Badiou, en schreef bij Spenglers De ondergang van het avondland een leeswijzer. Murakami en het gespleten leven is zijn filosofisch debuut.

Deel deze uitgave